Blog

Een onderscheidende sollicitatiebrief – 6 tips om voor iedere functie uitgenodigd te worden

Als je solliciteert, kijken de meeste werkgevers eerst naar je CV. Als ze aanknopingspunten zien tussen je profiel en de baan waar je voor solliciteert, pakt men ook je brief erbij. Door je brief leert de selecteur je beter kennen en kan hij beter beoordelen of je ook wat betreft je persoon aansluit bij de baan. Ook bij je brief geldt dat je er echt moet uitspringen als er veel kapers op de kust zijn. Neem dus de tijd om een goede brief te schrijven, zeker bij gewilde vacatures.

Graag geef ik tips om een brief te schrijven waarmee je je in positieve zin onderscheidt van andere kandidaten.

Wees vriendelijk voor de selecteur

Stel je voor: je hebt een bedrijf en daarin is een functie vrijgekomen. Je plaatst je vacature op een vacaturesite op internet en binnen een week heb je 100 reacties van mensen die maar al te graag bij je aan het werk willen. Je hebt dus wat te doen: 100 CV’s en brieven doorlezen. Waar heb je dan geen zin in? In lange brieven waar je niet doorheen komt. In standaardzinnen die niets zeggen.

Wel in kopjes die je in één oogopslag duidelijk maken waar je de relevante info kunt vinden. Aan korte zinnen. Duidelijke taal. En duidelijke uitleg waarom jij geschikt bent.

Een persoonlijk gesprek

Adresseer de brief aan de persoon die hem als eerste te lezen krijgt. Dit klinkt als een open deur, maar veel mensen starten hun brief met “Geachte mevrouw, mijnheer”. Als je deze naam echt niet kan achterhalen, vermeld dat dan bovenaan de brief. Heb je echt moeite moeten doen om de naam te achterhalen, beschrijf je stappen dan ook. Zo laat je zien dat je echt gemotiveerd bent. Een brief moet lezen als een gesprek met jou. Vermijd dus formele taal. Schrijf alsof je al aan tafel zit met de lezer en je een prettig gesprek voert.

Een goed begin is het halve werk

Start met een pakkend begin. Vermijd: “Hierbij solliciteer ik naar de functie van…” of “In de krant van die en die datum zag ik uw vacature voor…”. Dan vraag je erom dat je brief snel wordt weggelegd. Dus kom met een eerste zin die meteen de aandacht grijpt. En die uitnodigt om je brief met aandacht verder te lezen. Zeg bijvoorbeeld iets over je passie voor je vak. Of over ervaring die jou een perfecte match maakt voor de functie.

Een gemotiveerde medewerker graag

Als je van je werk houdt, ben je er waarschijnlijk beter in en doe je het met meer inzet. Geen wonder dat werkgevers het liefst een gemotiveerde kandidaat aannemen. Laat je enthousiasme voor het werk dus goed blijken in je brief. Dat is nog overtuigender als je erbij vertelt waarom dit werk belangrijk voor je is.

Hoe geschikt ben je eigenlijk?

Tijdens een vakantiebaantje bij de Universiteitsbibliotheek heb ik de afdeling HR geholpen bij haar zoektocht naar een nieuwe fotograaf. Er waren honderden reacties binnengekomen en er moest een eerste selectie gemaakt worden. Opvallend was hoeveel sollicitanten alleen maar schreven over hoe leuk het werk hen leek.  Daar heeft een werkgever natuurlijk weinig aan. Zet dus in je brief minstens 3 redenen waarom jij een aanwinst voor de organisatie bent. En maak een duidelijke vertaling van je werkervaring (concreet benoemd, liefst met resultaat erbij) naar de voordelen daarvan voor de werkgever.

Gebruik zelfverzekerde en sprekende taal

Geregeld zie ik brieven waarin mensen vertellen op welke punten ze niet aan de eisen voldoen. Ze denken dat het om een cruciale eis gaat, die ze diskwalificeert. Ook al is dit zo, noem het niet. Men ziet dat zelf ook. Schrijf in plaats daarvan over alles wat je wél in huis hebt. Check je brief of je zoveel mogelijk positieve taal gebruikt en taal die spreekt, zodat de selecteurs je voor zich kunnen zien, aan het werk binnen hun organisatie.

Eindig pakkend

Je hebt een bedoeling met je brief, namelijk om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Benoem dat dus ook expliciet in je brief. Sluit daarom af met een zin waarin je met vertrouwen aanstuurt op zo´n gesprek. Sla daarbij niet door in arrogantie: ´Ik vertrouw erop dat deze brief voor u aanleiding is om mij uit te nodigen voor een oriënterend gesprek´ wekt irritatie.

Lees meer over de do and don’t tijdens een sollicitatie.

Yes, call me for a free intake!