Blog

Wil je een leuke baan? Verander van gedachten!

13

Ik begeleid nu zeven jaar mensen bij het zoeken van werk dat bij ze past. En bijna zonder uitzondering (ik zat er denk ik vijf keer naast op enkele honderden cliënten) kan ik voorspellen of het de persoon in kwestie gaat lukken om een baan te vinden die naar zijn zin is. Hoe ik dat weet? Als ik met iemand praat over het zoeken van zijn droombaan hoor ik wat hij tussen de regels door vertelt over zijn kansen. En over hoe hij reageert als hij een afwijzing krijgt.

Hij vertelt bijvoorbeeld dat het zeker gaat lukken. Of dat de arbeidsmarkt wel erg slecht is. Of dat werkgevers niet zitten te wachten op een oudere, jongere, allochtoon, vrouw, laagopgeleide, hoogopgeleide, … . Vul maar in. En de grap is, je hebt daarin meestal gelijk. Als je gelooft dat het lukt, dan lukt het meestal ook (niet altijd). En andersom. Hoe kan dat nou? En vooral: hoe ga je effectief met je gedachten om?

In dit artikel kom je te weten hoe het met jouw gedachten gesteld is, waarom je gedachten zo belangrijk zijn voor je kans op succes en hoe je je mindset kunt veranderen om deze voor je te laten werken.

1. Onderzoek je gedachten

Daarom stel ik je graag de vraag: hoe schat jij je kansen in op jouw droombaan? Denk je dat het gaat lukken? Denk je dat je werkgevers iets waardevols te bieden hebt?

Sta je helemaal positief tegenover jezelf en je kansen dan zou ik zeggen: niets aan doen. Dit artikel is niets voor jou. Als je een van de volgende statements herkent, lees dan nog eens verder:

  • Ik ben niet goed genoeg om die droombaan te vinden
  • Ik heb te weinig zelfvertrouwen om die droombaan te vinden
  • Ik heb te weinig ervaring om die droombaan te vinden
  • Andere mensen zijn beter gekwalificeerd dan ik
  • De economie maakt dat er te weinig vacatures in mijn wensberoep zijn
  • Werkgevers zijn op zoek naar iemand met een ander profiel dan ik (opleiding, leeftijd etc)
  • Ik heb te weinig geluk om mijn droombaan te vinden
  • Mijn netwerk iste klein of ik ben niet goed genoeg in netwerken om een baan te vinden
  • Ik kan mezelf niet goed genoeg verkopen om mijn droombaan te vinden
  • Er zijn geen passende vacatures voor mij in banen die ik leuk vind.

Misschien herken je sommige van de bovenstaande uitspraken meteen. Misschien ook niet. Als je meer grip wil krijgen op je gedachten en daarmee je kansen op werk wil ik je uitnodigen om iedere uitspraak eens goed bij jezelf te onderzoeken. Misschien geloof je wel dat je goed genoeg bent in je baan, maar is er toch ergens een twijfelende stem die vindt dat je kansen groter zijn als je iets beter zou zijn in het voeren van acquisitie gesprekken, maken van berekeningen, omgaan met je leidinggevende of wat dan ook. Zoek dus naar waar de uitspraken inderdaad iets in je raken. Door hiernaar te kijken kun je de innerlijke belemmeringen gaan opruimen.

2. Doorzie je belemmerende overtuigingen

Op het moment dat je gelooft datde belemmerdende gedachten echt waar zijn, zijn ze als feiten. Daardoor voel je je waarschijnlijk machteloos tegenover deze belemmerende overtuigingen. Je bent je er niet bewust van, dus ze beïnvloeden je gedrag, je acties. En dat is jammer, want het zijn juist de acties die ervoor zorgen dat jij je baan krijgt.

Daarom is het van belang om eens te kijken waar je deze gedachte hebt opgedaan: als je weet waar het vandaan komt, dan is het ook makkelijker om het waarheidsgehalte ervan in twijfel te trekken. Wwelke ervaringen heb je opgedaan, wie heeft je dit vertelt, waaruit heb je deze conclusie getrokken?

3. Verander je belemmerende overtuigingen

Als je de ontstaangeschiedenis  van je overtuigingen weet, kijk dan eens naar de betrouwbaarheid van deze bron. Als je tot nu toe nog niet aangenomen bent en je hebt niet de juiste opleiding, betekent dat dan dat je nooit een baan zult vinden zolang je niet over die opleiding beschikt? Is er wellicht één iemand te vinden die wel zo’n baan heeft gevonden, zonder de opleiding waarvan jij denkt dat die nodig is. Misschien niet.Straaljagerpiloot wordt je bij mijn weten alleen na het volgen van een specifieke opleiding. Maar misschien ook wel. Indien wel, dan is het voor jou dus ook mogelijk.

4. Wordt vastbesloten

Een baan vinden in de door jouw gewenste richting vereist meestal behoorlijk wat actie. Je kansen vergroten door je vastbeslotenheid. Er is een spreekwoord dat luidt: Succes is onvermijdelijk, tenzij je opgeeft. Ga dus door met je acties, en ooit kom je er. Maar hoe dat je nou, vastbesloten worden, als je dat niet bent? De volgende tip werkt heel goed, als je het tenminste iedere dag doet. Volg het heel precies op en je zult zien dat je vastberadenheid (en daarmee ook je uitstraling en je kans op succes) een enorme boost krijgt.

  • Pak een stuk papier en schrijf je doel op en wanneer je dit bereikt hebt: Op … – … – 20…. werk ik als ….. bij ….. .
  • Schijf wat je daarvoor gaat doen. Je sollicitatieplan, je jobmarketingplan, je netwerkplan, je persoonlijke ontwikkelingsplan: kortom alle acties die je dagelijks of wekelijks zal uitvoeren om te komen waar je wil zijn.
  • Lees dit iedere ochtend en iedere avond hardop voor. Zo veranker je het doel in jezelf en is het steeds vanzelfsprekender om acties uit te voeren naar je doel toe.

5. Kom in actie

Pas als je echt wat gaat doen, kun je ervaren waar je toe in staat bent. “Feel the fear and do it anyway”. Of de variant: “Be skeptical ans do it anyway”. Deze week sprak ik een klant die al twee jaar van zijn spaargeld leeft. Hij is zich nog aan het voorbereiden en aan het oriënteren: hij wil eerst aan zichzelf werken. Dat kan. Dat kan de beste weg voor hem zijn. Maar pas als je die brief schrijft, die oud-collega opbelt, die LinkedIn campagne opstart, kan er pas wat gaan gebeuren. En ook dan pas kun je ervaren dat je overtuigingen niet kloppen. De beste manier om met saboterende gedachten om te gaan, is om er dwars tegenin te gaan, zeker als ze je niet dienen.

Dit zijn de tips die ik gebruik om om te gaan met mijn eigen belemmeringen. En natuurlijk bij het aanzetten van mijn klanten om te gaan voor wat ze echt willen. Ik ben benieuwd naar wat jij doet als je merkt dat je gedachten de reden zijn dat je niet in actie komt. Deel het met ons!

PS Zijn je gedachten een belemmerende factor, misschien is het zelfvertrouwen coachingsprogramma iets voor je. Wanneer het solliciteren niet lukt kan het ook komen omdat je toe bent aan een carrière switch.

 

 

Yes, call me for a free intake!