Blog

Do or don’t? Vragen naar je salaris tijdens het sollicitatiegesprek?

Wij Nederlanders vinden het volgens mij één van de moeilijkste dingen die er is: praten over geld. En dan vooral over je eigen salaris. Op de een of andere manier vinden we dat toch iets heel privés, iets dat je angstvallig voor jezelf houdt. Maar ja, als je aan het solliciteren bent, dan komt er een moment dat je het toch over je salaris moet hebben. In de eerste plaats moet je een baan hebben waar je echt gelukkig van wordt, maar eerlijk is eerlijk, je salaris is wel een belangrijk onderdeel. De onderstaande tips zullen je helpen bij het solliciteren naar die leuke baan met een mooi salaris.

Val op bij de recruiter

Waarschijnlijk ben je niet de eerste en de laatste die zal solliciteren voor de functie. De recruiter zal veel sollicitatiebrieven op een dag zien, daarom is het belangrijk dat jouw sollicitatiebrief origineel is. Er zijn verschillende manieren om te solliciteren, waaronder een video sollicitatie. Het is wel belangrijk om te onderzoeken of de opvallende manier ook aansluit bij het bedrijf, zo is een video sollicitatie niet altijd geschikt.

Ook al wil je creatief zijn en er voor zorgen dat je CV opvalt, je zult je altijd moeten houden aan de standaard inhoud. We hebben 7 tips om een goed CV te maken. Om je toch op weg te helpen hebben we 6 tips voor een opvallende sollicitatiebrief.

Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek

Het klinkt als een enorme open deur, maar een goede voorbereiding op het sollicitatiegesprek is echt het halve werk én scheelt een hoop onnodig zenuwen. Ik heb al eerder vijf tips gegeven voor een top sollicitatiegesprek en daar kan ik er nu nog één aan toevoegen. Doe namelijk marktonderzoek naar je salaris. Struin het internet af om te bekijken wat andere mensen in een soortgelijke functie verdienen. Dan heb je voor jezelf een beeld wat de mogelijkheden zijn. Het is namelijk niet realistisch om € 3.000,- per maand te vragen, terwijl het gemiddelde in de markt op € 2.200,- ligt. Dan kan ik je nu al vertellen, dat je er niet uit gaat komen met je toekomstige werkgever.

Het is verstandig om nu ook alvast rekening te houden met de kleding die je draagt. Het moet er professioneel uit zien, maar je moet je er tegelijkertijd ook prettig in voelen. Om hier hierbij te helpen kun je meer lezen over sollicitatie kleding voor mannen en vrouwen. Je kunt ook altijd aan familie of vrienden vragen wat ze van jouw kleding vinden. Het belangrijkste is dat je een authentiek gevoel creëert bij de ander.

Sollicitatiegesprek twee mensen

Begin jij of wacht je af?

Dat is natuurlijk altijd de vraag. Het is in ieder geval een echte don’t om al in het eerste sollicitatiegesprek naar je salaris te vragen. Dan kom je over als een golddigger en daar zitten werkgevers over het algemeen niet op te wachten. Wacht dus met die vraag totdat je zeker weet dat je veilig zit. Vaak is dat in een tweede of derde gesprek, wanneer de praktische zaken en secundaire voorwaarden besproken worden. Voel je je er echt niet prettig bij om zelf over je salaris te beginnen, wacht dan totdat de recruiter er naar vraagt. Uiteindelijk moet het toch een keer aan bod komen, dus als jij er niet over begint, dan doet het bedrijf dat wel.

Moeilijke vragen

Helaas zijn er ook altijd moeilijke vragen in een sollicitatiegesprek, waaronder de hoogte van het salaris. Het is verstandig om de tijd te nemen bij het beantwoorden van moeilijke vragen. Een optie is dat je de vraag terugkaatst. Als ze aan je vragen wat voor salaris je in gedachten had, kan je vragen waar ze zelf aan zaten te denken. Vraag wat zij passend vinden voor de functie en bijbehorende verantwoordelijkheden.

Wil je toch antwoord geven op de vraag, wees dan niet te concreet. Daarmee kan je namelijk je eigen glazen ingooien. Of je zit te hoog en je kansen zijn verkeken. Of je zit te laag en je krijgt uiteindelijk minder dan waar je recht op zou hebben. Beter is om een bereik aan te geven. Geef je absolute ondergrens aan (het salaris waar je nog wel een goed gevoel over hebt) en je bovengrens (als je dát krijgt, spring je echt een gat in de lucht). Wees bij je bovengrens wel realistisch aan de hand van het marktonderzoek wat je gedaan hebt. En verklaar ook waarom je dat salaris vraagt. Geef aan dat jij voldoet aan de kwalificaties en dat je daarom dat salaris ‘verdient’.

Zakenvrouw met geld

Wat is je huidige salaris?

Deze vraag wordt meestal tussen neus en lippen door gebracht alsof ze vragen naar je geboortedatum. Dat willen ze natuurlijk weten, zodat ze je huidige salaris als basis voor de onderhandelingen kunnen gebruiken. Slim, maar niet zo handig voor jouw positie. Probeer dus luchtig aan te geven dat je dat alleen met je partner deelt en de bank, maar verder met niemand. Of kaats de vraag terug en vraag om een salarisindicatie. Ook dan geef je duidelijk aan dat je geen antwoord wilt geven op die vraag. Is ook helemaal niet nodig trouwens! Het enige wat voor je toekomstige werkgever telt, is het salaris wat je daar gaat verdienen.

Kijk verder dan alleen salaris

Het is heel makkelijk om alleen te kijken naar je salaris, maar er is meer dan dat. Stel dat je er nu niet helemaal uitkomt met je toekomstige werkgever, vraag dan ook naar de secundaire arbeidsvoorwaarden. Misschien kan je korting krijgen op je ziektekostenverzekering, krijg je een auto van de zaak, dertiende maand of vergoeden ze een dure opleiding voor je. Op die manier kan je het ‘gemis’ in je salaris compenseren.

Dus heb je die killer sollicitatiebrief geschreven of op een andere creatieve manier gesolliciteerd, dan is de volgende stap om je goed voor te bereiden op de salarisvraag die je gegarandeerd gaat krijgen tijdens het gesprek. Maar jij weet nu in ieder geval wat je kan verwachten!

Yes, call me for a free intake!