Blog

De baan vinden die he-le-maal bij je past!

Op zoek naar een nieuwe baan in Corona tijd

Stel, je vindt je werk niet zo leuk meer. Of je hebt geen werk. Of je bent ziek. Maar je bent ook bang dat solliciteren lastig gaat vanwege corona. Wat doe je dan? Ik deel graag de beste tips om werk te vinden in tijden van Corona en andere crisis. Misschien zitten er tips bij die je in deze of in een andere vorm al een keer gehoord hebt. Waarvan je misschien de neiging hebt om ze te skippen en door te gaan naar nieuwe kennis. Maar die leuke baan krijg je niet door tips te verzamelen. Als je deze tips daadwerkelijk toepast, zal je zien dat je sneller dan nu kan voorstellen, werk vindt! Of zelfs werk creëert dat leuker is dat je ooit had durven dromen. 

1.         Ga voor de baan of business die je te gek vindt

De aller-, allerbelangrijkste tip is deze: richt je op het vinden van werk dat je echt leuk vindt! Op de een of andere manier denken mensen (vaak onbewust) dat werken moeite moet kosten. En dat wat echt leuk is voor enkele gelukkigen is weggelegd. Maar bekijk het eens van de andere kant: Als je een bedrijf hebt, wie neem je liever in dienst? Iemand die het werk te gek vindt of iemand die minder gemotiveerd is? Je kan je voorstellen dat je in werk waarin je helemaal in je element bent, veel meer waarde kan toevoegen dan in werk dat je ‘wel okay’ vindt.

2.         Denken in mogelijkheden: een nieuwe koers vinden

Corona heeft ervoor gezorgd dat hele bedrijfstakken meer dan een jaar lang stil hebben gelegen. Voor veel mensen is het dus belangrijk om iets anders te vinden. Maar ook als je bent uitgekeken op je werk of ziek bent geworden doordat je baan niet bij je past, dan gun ik je van harte om na te denken over wat er allemaal nog meer kan. Als je weet wat je belangrijk vindt in werk, dan kan je daar wel honderden verschillende vormen voor vinden. Staar je niet blind op een bepaalde richting die je bedacht hebt, maar blijf steeds zoeken naar andere leuke richtingen, bedrijven, bedrijfsideeën, werkvormen et cetera.

3.         Overwin je onbewuste overtuigingen over wat er wel en niet mogelijk is

Zelf had ik toen ik begon, de overtuiging dat wat ik echt leuk vond, niet voor me is weggelegd. Zonder dat ik me daar bewust van was of zonder dat ik daar een concreet beeld van had. Het kwam daardoor gewoon niet in me op daarover na te denken. Het veranderde toen het project waar ik in werkte ophield. Toen ik met mijn baas in gesprek ging over het volgende project waar ik op zou gaan werken, ging ik ervanuit dat ik zou worden geplaatst op het grootste project dat er was. Gelukkig vroeg mijn baas door op wat echt bij me paste en ik kwam op een veel leuker project terecht. Ik weet nog dat ik helemaal verbaasd was dat het zo makkelijk was als uitspreken wat ik wilde en daar open over zijn.

4.         Geef jezelf toestemming om op reis te gaan naar de nieuwe toekomst

Dat kost tijd. Geef jezelf ook deze tijd. Als mensen bij me komen voor coaching, vinden ze vaak dat ze al heel duidelijk moet weten wie ze zijn en welke baan bij ze past. Er is vaak een soort schaamte over dat niet helder hebben. En vaak ook frustratie. Het eerste wat we doen is kijken naar waarom iemand vindt dat hij of zij al verder moet zijn in het helder hebben daarvan. En vervolgens werken we aan de nieuwe overtuiging dat het prima is om het niet te weten en dat het absoluut mogelijk is om erachter te komen welk werk wél past.

5.         Zoek uit wie je bent

Dé tip om erachter te komen waar je van houdt is deze: doe soul searching! Maak een lijstje van alle momenten waar je het meest van genoot in je werk, zoek naar de thema’s die je het meest inspireren, duik in wat je zou kunnen denken dat je levenstaak is, sta jezelf toe om je meest prachtige werkleven bij elkaar te dromen en verken de verschillende elementen die in die wensbeelden naar voren komen. Reflectie, meditatie, visualisatie en journalen zijn goede tools hiervoor.

6.         Verken wat voor welk er allemaal is (en hoe je dat krijgt)

De snelste manier om een baan te vinden is nog altijd via-via. Dat geldt helemaal als je een switch wil maken naar een ander vakgebied en je CV niet aansluit bij je nieuwe richting. Mijn advies: bel in eerste instantie alle mensen die je kent om meer informatie te verzamelen, vraag ze wat zij weten, wie ze kennen en hoe zij het zouden aanpakken. De mensen die je getipt krijgt, bel je op en zo kom je steeds dichter bij het vuur.

Een voorbeeld: een van mijn klanten werkte als kok in toprestaurants en wilde dat niet meer doen. Nadat we wat gesprekken hebben gevoerd, kwam hij erachter dat hij met kinderen/jongeren wilde werken. Toen ik hem de tip gaf om met zoveel mogelijk mensen te gaan praten, reageerde hij in eerste instantie terughoudend. Hij vond het vervelend om vreemden lastig te vallen met zijn vragen en vond dat hij eerst zijn verhaal helder moest hebben. We gingen op zoek naar de eerste stap die wél goed voor hem voelde.

Hij heeft toen in eerste instantie een bericht gestuurd naar de Whatsapp groep van zijn vrienden. Iemand van zijn vrienden had een connectie bij een school en daar is hij mee gaan praten. Ook werkte een vriendin van mij bij een bouwspeeltuin en daar is hij mee gaan praten. Iedere keer vroeg hij weer om een nieuwe naam en telefoonnummer en zo leerde hij steeds meer over de mogelijkheden voor hem in zijn werk en welke opleidingen hem daarvoor zouden kwalificeren.

7.         Vertaal je purpose naar een concrete rol die helemaal bij je past

Als je weet wie je bent en wat je belangrijk vindt in werk, en ook wat er allemaal te koop is op de arbeidsmarkt, ga je de rol afbakenen. Bedenk hoe je concreet wil dat je werk eruit gaat zien. Stel jezelf steeds de vraag hoe het zou zijn als alles kunnen, mogen, lukken. Hoe moet je werk eruitzien om het beste, mooiste, meest waardevolle van jezelf aan de wereld te geven op een manier die ook nog voldoening, voedend, vervullend en genieten is voor jou? Hoeveel uur werk je dan? En waar? Met wat voor mensen? In wat voor een omgeving?

8.         Maak je klaar voor je ideale rol

Bedenk hoe je je moet ontwikkelen om van de grootste waarde te kunnen zijn. Maak eerst een lijstje van wat je wil ontwikkelen: welke kennis, welke vaardigheden, maar ook welk concreet gedrag en welke attitude. En brainstorm dan met welke activiteiten je jezelf kan ontwikkelen.

Dat kan door middel van een opleiding, maar bijvoorbeeld ook door iedere dag je eigen wijsheid te raadplegen en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Of door een mentor te nemen. Een zelfstudie programma samen te stellen met boeken en andere bronnen. Wat je ook doet, volg je enthousiasme. Als je iets te gek vindt om te leren, dan gaat dat je ook in je werk veel plezier opleveren.

9.         Maak een heel goed CV waarin de aansluiting op de vacature goed naar voren komt

Het begint met je CV. Een van mijn klanten is een programmeur die graag de switch wilde maken naar scrum master. Hij had in zijn laatste banen wel werkzaamheden in die richting gedaan, maar het werk als developer voerde toch meer de boventoon. Dat bleek ook uit zijn CV. Hij vertelde dat hij weinig uitgenodigd werd en wilde een competentiegericht CV maken. Maar recruiters prikken daar snel doorheen. Ik adviseerde hem om zijn CV aan te passen naar een gewoon (chronologisch) CV en de nadruk te leggen op zijn geschiktheid als scrummaster, door zijn ervaring als scrummaster veel prominenter op zijn CV te zetten. Door zijn visie op Scrum te vermelden, door de podcasts te vermelden die hij luistert op het CV te zetten en door de opleiding tot Scrummaster bovenaan zijn lijstje van opleidingen te zetten (In plaats van de minder relevante opleiding waar hij nu nog mee bezig is).

10.       Val op met je sollicitatie

Dit is zo’n tip die je misschien vaker hebt gehoord en waarvan je wel vindt dat je die moet doen, maar nooit echt wat gedaan hebt. Zo adviseer ik mijn klanten vaak om een video te maken en die mee te sturen met het CV. Afgaand op mijn ervaring is de kans op een uitnodiging dan ongeveer 80%. Dat ligt bij het sturen van een sollicitatiebrief heel anders. Bijna niemand doet het, dus je springt eruit. Maar ook is het meteen helder als je niet aansluit, dat bespaart je tijd van sollicitatiegesprekken.

11.       Houd de mensen die je hebt gesproken op de hoogte van je quest

Als je mensen hebt gesproken, en je hebt een klik ervaren, hou ze dan op de hoogte van hoe het verder gaat. Zo onthouden ze je en blijven ze betrokken bij je. Zodra er dan nieuwe kansen langs komen, denken ze weer aan je. Dat hoef je niet te vaak te doen, het begint bij een bedankje na een gesprek, en dan misschien na twee maanden een update over hoe het gaat. Probeer dit niet te veel te bedenken, maar af te stemmen op de aard van het contact. Misschien klopt het veel meer om al na twee weken niets te sturen, of voel je dat je langer moet wachten.

12.   Gebruik je intuïtie, stem je af op een dieper bewustzijn

Dan nog een out of the box bonus tip: Een heel  inspirerend verhaal vind ik het verhaal van een ondernemer die een briljant business idee had. Hij had er wel een paar miljoen voor nodig en zag op tegen de maandenlange trajecten die meestal gepaard gaan met het vinden van angel investors etc. Hij wilde sneller. Hij besloot te gaan mediteren. Na een meditatiesessie van meer dn twee uur kreeg hij ineens een idee: hij belde de man op zijn kantoor en ondanks dat het zondag was, nam deze op. De volgende dag had hij een afspraak en de benodigde investering geregeld.

We kunnen veel leren van dit verhaal. Mediteren, afstemmen op een hoger bewustzijn is iets wat we allemaal kunnen ontwikkelen, en wat ons een enorm voordeel geeft op vele vlakken in het leven. Zo ook als het gaat om helderheid krijgen over wat we willen doen, net als in de fase van het vinden van de juiste baan of de ideale opdrachtgeve

Yes, call me for a free intake!