Na lang zoeken, kom je eindelijk je droombaan tegen. Daar móet je gewoon op reageren! Na wat research naar de functie en het bedrijf, schrijf je een killer sollicitatiebrief inclusief cv in de hoop dat je uitgenodigd wordt voor een eerste sollicitatiegesprek. Na een week krijg je het verlossende telefoontje: je mag op gesprek komen! De eerste stap is gezet, nu moet je ervoor zorgen dat je de baan ook echt krijgt.
Een goede voorbereiding, is het halve werk. Dat is met alles zo, dus ook met solliciteren. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je er voor dat je een onuitwisbare indruk maakt en tegelijkertijd je zenuwen in bedwang kunt houden? De sleutel ligt bij je voorbereiding.
Onderzoek naar het bedrijf
De eerste stap in je voorbereiding is om nog meer over het bedrijf te weten te komen. Neem de tijd om de website helemaal uit te pluizen, zodat je precies weet wat ze doen en waar ze voor staan. Is er een ‘werken bij’ pagina? Daar kan je soms al waardevolle informatie vinden over arbeidsvoorwaarden. Ga ook eens Googlen om te kijken of het bedrijf onlangs in het nieuws is geweest. En raadpleeg vakpers. Ontdek wat de vakbladen zijn en check of het bedrijf daar in adverteert of dat er onlangs een artikel is gepubliceerd over hen. Daarmee laat je zien, dat je jezelf niet alleen in het bedrijf hebt verdiept, maar ook in de branche en de markt.
Weet wie je gesprekspartner is tijdens je sollicitatiegesprek
Dat klinkt als iets heel logisch, maar ik bedoel dat je verder moet kijken dan alleen de naam. Zoek je gesprekspartner op via LinkedIn. Bekijk wat zijn of haar achtergrond is, waar interesses liggen. Dat kan je ook mooi gebruiken als ijsbreker wanneer je van de receptie naar het kantoor loopt waar het gesprek is.
Heb je alleen een bevestiging per mail gehad en je weet niet zeker hoe je de naam uitspreekt? Check dat dan vooraf even bij het bedrijf. Het is namelijk zo slordig wanneer je een naam verkeerd uitspreekt. En waarschijnlijk scoor je ook punten, want als jij al moeite hebt om de naam uit te spreken, dan zullen meer mensen dat waarschijnlijk wel hebben.
Ken je eigen talent
Bedenk wat je sterke punten zijn en op welke vaardigheden je jezelf nog kunt verbeteren. En hoe je van plan bent dat te gaan doen natuurlijk. Het is al goed dat je van jezelf weet waar je verbeterpunten liggen, het is nog sterker dat je kan aangeven hoe en wanneer je deze gaat aanpakken. Schrijf je competenties en vaardigheden op en leg ze naast het functieprofiel van de vacature. Waar kan je functie-eisen en vaardigheden matchen? Als je dat weet, kan je makkelijker een antwoord geven op de standaard sollicitatievraag ‘wat zijn je sterke punten?’.
Bereid vragen voor die je zelf kunt stellen
Veel mensen denken nog steeds dat een sollicitatiegesprek éénrichtingsverkeer is. De recruiter stelt de vragen en jij geeft antwoord. Maar in de praktijk werkt het zo niet. Recruiters vinden het juist fijn als je zelf ook wat te vragen hebt, waardoor je laat zien dat je écht geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Bijvoorbeeld of er doorgroeimogelijkheden zijn, de reden dat de baan is vrijgekomen of welke verantwoordelijkheden je krijgt binnen de functie.
Draai een succesfilmpje af
Niet echt, maar in je hoofd. Wanneer je zenuwachtig bent, heb je al snel de neiging om negatief over jezelf te denken. Dat je heel erg gaat stotteren, dat je gesprekspartner ongeïnteresseerd naar je zit te kijken, noem maar op. Door juist in je hoofd een filmpje af te spelen, waarop iedereen op de stoel staat te springen omdat ze eindelijk de juist kandidaat aan tafel hebben, kan helpen. Waarschijnlijk moet je er vooral om lachen en verdwijnt het grootste deel van de zenuwen.
Last but not least: let op de details van je voorbereiding
Leg de avond van te voren al je kleren klaar die je tijdens het gesprek wilt aantrekken. Zorg dat je extra exemplaren van je cv en sollicitatiebrief uitgeprint en in een mapje klaar hebt liggen. Bekijk de routeplanner, zodat je weet hoe je het makkelijkste bij het bedrijf kunt komen én of er geen werkzaamheden zijn onderweg waardoor je vertraging kunt hebben. En ga op tijd slapen. Dan weet je zeker dat je fit en alert bent tijdens het sollicitatiegesprek.
Als je je op deze manier voorbereid op je sollicitatiegesprek, dan kan er haast niks meer mis gaan en is je droombaan van jou! Lees meer over de do and don’t tijdens een sollicitatie.