Blog

Hoe ga je om met moeilijke sollicitatievragen?

Als je gaat solliciteren, op welke manier je dat doet, dan wil je natuurlijk maar één ding: jezelf zo goed mogelijk verkopen bij wat hopelijk je toekomstige werkgever is. Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek is daarbij zo ontzettend belangrijk! Kom meer te weten over het bedrijf en de markt waarin het bedrijf zich beweegt. Ontdek wat de laatste relevante ontwikkelingen zijn. En zo zijn er nog meer tips voor een top sollicitatiegesprek.

Wat je bij je voorbereiding ook zeker niet moet vergeten, is om na te denken over de moeilijke sollicitatievragen die eventueel gesteld kunnen worden door de recruiter. Hoe ga je daar mee om?

Omgaan met moeilijke sollicitatievragen

Om zo goed mogelijk om te kunnen gaan met moeilijke sollicitatievragen, is toch ook een goede voorbereiding heel belangrijk. En probeer rustig te blijven tijdens het gesprek, zodat je je zorgvuldig voorbereide antwoorden ook daadwerkelijk nog kunt herinneren. Blijf in ieder geval altijd dichtbij jezelf. Wees eerlijk, maar niet té. Als je een keer een fout hebt gemaakt bij je vorige baan, mag je dat uiteraard wel benoemen (alleen als daar om gevraagd wordt!), maar probeer het dan wel om te draaien naar iets positiefs. Benadruk wat je gedaan hebt om het op te lossen en wat je daarvan geleerd hebt.

Humor tijdens sollicitatiegesprek

Er wordt me ook weleens gevraagd of je humor kan gebruiken om het ijs te breken tijdens het gesprek. Tuurlijk kan dat, maar overdrijf het niet om te voorkomen dat ze je niet meer serieus nemen. Probeer humor te gebruiken door middel van een gevat antwoord.

Voorbeelden van moeilijke sollicitatievragen en de beste antwoorden

Hoe goed je jezelf ook voorbereid, er zijn altijd van die sollicitatievragen die je niet verwacht. Of van die vragen waarvan je denkt dat je ze niet hoeft voor te bereiden. Om je een voorsprong te geven tijdens je volgende gesprek, geef ik je nu vijf voorbeelden van moeilijke sollicitatievragen inclusief de antwoorden.

1. “Vertel eens iets over jezelf.”

Negen van de tien keer de eerste vraag tijdens een sollicitatie en gelijk ook de eerste valkuil waar je in kunt stappen. Waarom? Omdat je geneigd bent om teveel te vertellen. Je hoeft niet heel je cv al door te nemen. Laat in één of twee minuten zien wie je bent, wees niet te persoonlijk, houd je aan de feiten van je carrière en studie die relevant zijn voor de functie.

2. “Waarom heb je een gat in je cv?”

Tegenwoordig zien werkgevers het steeds vaker door alle ontslagen die de laatste tijd gevallen zijn. Wat je werkgever wilt zien, is dat je niet stil gezeten hebt. Benoem wat je in die periode hebt gedaan. En dat kan van alles zijn, zoals vrijwilligerswerk, freelance klussen, maar bijvoorbeeld ook mantelzorg of dat je een reis door Australië hebt gemaakt. Redenen genoeg dus om een gat in je cv te verklaren, maar wees wel eerlijk en relevant.

3. “Waarom zouden we jou moeten aannemen?”

Een moeilijke sollicitatievraag, omdat dit hét moment is om jezelf nog een keer neer te zetten als de perfecte kandidaat voor deze functie. Ga dan niet de vaardigheden en competenties benoemen die letterlijk in de functieomschrijving staan. Bedenk juist voorbeelden die daarbij aansluiten.

4. “Waar zie je jezelf over vijf jaar?”

Werkgevers willen zien of je de ambitie hebt om jezelf te blijven ontwikkelen. Vertel hoe de functie je kan helpen om persoonlijk door te groeien. Blijf wel relevant voor je toekomstige werkgever. Als je solliciteert naar een functie hele commerciële salesfunctie, en je geeft aan dat je de ambitie hebt om over vijf jaar schapenherder te zijn, dan komt dat niet helemaal met elkaar overeen. Wel dat je een leidinggevende functie ambieert of je juist wilt specialiseren in één bepaalde richting.

Pure-Ambitie

5. “Wat is je huidige salaris?” of “Wat is je salarisverwachting?”

Regelrechte valkuilen, deze sollicitatievragen. Begin je net aan je carrière, verdiep je dan in wat normaal is binnen jouw vakgebied met de ervaring die je hebt. Dan heb je in ieder geval voor je jezelf een beeld van wat je mag verwachten. Nog beter is om te antwoorden met het feit dat je je huidige salaris niet belangrijk vindt en dat het gaat om wat een relevante vergoeding is voor de functie waarvoor je nu solliciteert. Zeker als je naar een hogere functie solliciteert of een totaal andere richting op gaat, is dit eigenlijk het beste antwoord dat je kunt geven.

Lees meer over de do and don’t tijdens een sollicitatie.

Nu ben ik benieuwd: welke moeilijke sollicitatievragen heb jij weleens gehad en hoe ben je daar mee om gegaan?

Yes, call me for a free intake!