Blog

Sollicitatiegesprek Tips voor een authentieke presentatie

Uiteindelijk komt er altijd minstens één sollicitatiegesprek aan te pas voor je de baan krijgt. Hoe goed je sollicitatiebrief of netwerkgesprek ook was. Daarbij geldt helaas niet per se dat de meest gekwalificeerde persoon de baan krijgt. Wél degene die zich het beste presenteert. Daarom deze tips, om te zorgen dat jij die persoon bent.

Bereid je voor.

Vantevoren goed uitzoeken of dit bedrijf bij je past is een goed idee. Stel dus je eisen- en wensenlijstje op. In mijn eerste sollicitatiegesprekken ben ik wel eens totaal onvoorbereid op pad gegaan. Dat zou ik nu niet meer doen. Het gaat hier om werk, een organisatie waar je je misschien wel jaren aan verbindt. De website van het bedrijf bekijken is een goed begin. Kijk ook eens hoe de organisatie op andere websites bekend staat en hoe ze zichzelf op LinkedIn en Twitter presenteren. Tot slot kun je ook je interviewers vantevoren opzoeken. Dat maakt het stellen van die persoonlijke vraag ook makkelijker.

Bereid je voor (2).

Ieder sollicitatiegesprek verloopt weer anders. Toch kun je je op veel vragen voorbereiden. Zo word je bijna altijd gevraagd om jezef voor te stellen. Zorg dat je dat goed geoefend hebt. Probeer in je presentatie je enthousiasme en je geschiktheid voor de functie over te laten komen. Benoem je passie in werk, geef aan waar je energie van krijgt. Denk ook weer eens na over je sterke en zwakke kanten en over waar je over vijf jaar wilt staan. Wat goed helpt om je op onderbewust niveau voor te bereiden, is om voor ieder element in de vacature op te schrijven waar dit aansluit op jouw wensen, eisen, motivatie, ervaring enzovoort. Zo wordt voor jou zelf de match ook veel duidelijker. Daardoor kun je dit als vanzelfsprekend overbrengen in je gesprek.

Kom op tijd.

Te laat komen is niet fijn. Voor je gevoel begin je het gesprek met een achterstand. Zelf ben ik wel eens te laat geweest voor een gesprek, omdat ik dacht te weten waar het bedrijf zat. Helaas had ik het mis. Snel moest ik op zoek naar iemand die achter zijn computer zat om het adres voor me op te zoeken. Omdat ik nogal krap had gepland, raakte ik behoorlijk in de stress. Zorg dus dat je precies weet waar het bedrijf zit en hoe je er komt. Is dit niet mogelijk omdat het bedrijf nogal uit de route ligt, neem dan ruim de tijd om onverhoopt verkeerd rijden, in de file staan, de trein missen of een andere vorm van overmacht te compenseren. Neem je mobiel en het telefoonnummer van je gesprekspartner mee om te kunnen bellen, mocht je het toch niet redden.

Maak een goede entree.

Een eerste indruk maak je maar één keer. Ook bij de receptionist. Die wordt vaak om een mening over je gevraagd dus wees je bewust van je entree. Bedenk voor je naar binnen gaat nog even met wie je de afpraak hebt. Zo kom je goed voorbereid en zelfverzekerd over. Vind je het wachten in de wachtkamer zenuwslopend, neem dan een boek mee om je gedachten mee af te leiden. Bedenk terwijl je zit te wachten welke opmerkingen je over het kantoor kan maken, of over je weg ernaartoe. Wanneer je wordt opgehaald glimlach dan en zeg rustig je naam.

Wees eerlijk.

Als je een baan erg graag wilt, kun je soms gaan zeggen wat mensen willen horen. Dat werkt niet, om twee redenen. De meeste mensen voelen feilloos aan wanneer je niet oprecht bent en prikken door je mooie verhaal heen. Ook kun je je afvragen hoe lang je je toneelstuk vol kunt houden. Als je bluft over je eigenschappen of ervaring, kom je misschien wel in een baan terecht waar je totaal niet gelukkig bent. Daar schiet je niets mee op.

Wees open.

Om een klik met je te kunnen voelen, moet je gesprekspartner echt contact met je hebben. Om een goed oordeel te kunnen vormen over jou als persoon, helpt het de interviewer als je jezelf in een gesprek laat zien. Ook dit is een lastige tijdens een gesprek waar veel vanaf hangt. De klik is helaas de meest ongrijpbare succesfactor van een sollicitatiegesprek. Probeer dus persoonlijk contact te maken met je interviewers en vermijd de rol van sollicitant. Stel een persoonlijke vraag aan je gesprekspartners of geef een gemeend compliment.

Weet wat je waard bent.

Als je naar gesprek gaat, besef je dan goed wat je de organisatie te bieden hebt. Zo zorg je voor een gelijkwaardig gesprek. En heb een duidelijke wensenlijst bij je. Het sollicitatiegesprek is namelijk ook de plek waarin jij checkt of het bedrijf, de functie of de klas wel bij jou past.

Lees meer over de do and don’t tijdens een sollicitatie.

Yes, call me for a free intake!