Na ruim vier jaar met je neus in de studieboeken te hebben gezeten, ben je er helemaal klaar voor om te gaan werken. Kom maar op met die fantastische baan! Want als je aan het werk bent, dan stroomt geld pas echt binnen natuurlijk.
Maar heb je eigenlijk wel een idee wat het startsalaris is na je afstuderen? En hoe groot is de kans dat je binnen afzienbare tijd een baan op niveau vindt die ook nog bij je opleiding past? Dat heb ik voor je uitgezocht.
Vind je droombaan!
De inkt op je HBO- of WO-diploma is nog nat en dan moet je op zoek naar een baan. Natuurlijk wil je een baan vinden die hoort bij de studie je afgerond hebt. Maar heb je ook al goed voor ogen wat je precies wilt? Wat is je droombaan? Je denkt vaak al snel aan de standaard werkzaamheden die je tijdens je studie hebt behandeld, maar misschien ligt je hart wel bij een heel andere richting. Een richting die je ook prima op kunt met je diploma. Als je dat nog niet precies, dan kan ik je wel helpen om je passie te vinden en een beroepskeuze te maken.
Baankansen voor HBO’ers en WO’ers
Natuurlijk maak je de keuze voor een bepaalde baan of richting in eerste instantie met je hart. ‘Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit meer te werken’ is een bekende uitspraak. En dat is echt zo, kan ik je vertellen. Aan de andere kant is het ook verstandig om te kijken hoe groot de kans is dat je in jouw gekozen richting ook daadwerkelijk een baan gaat vinden. Oftewel, wat zijn de baankansen? Dat ligt natuurlijk ook aan de studie die je hebt gevolgd.
HBO opleidingen
Als je kijkt naar de HBO opleidingen dan heb je de meeste kansen om direct een baan op niveau te vinden bij de sectoren gezondheid (zoals verloskunde en fysiotherapie), techniek en informatica (zoals werktuigbouwkunde en vervoerstechniek) en onderwijs (zoals leraar voor talen en exacte vakken). Zit je in de maatschappelijke dienstverlening, dan vind maar iets meer dan de helft gelijk een baan op niveau.
WO opleidingen
Bij de masteropleidingen zie je toch wel een wat ander beeld. Negatiever is eigenlijk een beter woord. Bij medische opleidingen (o.a. geneeskunde en tandheelkunde) en de technische wetenschappen (o.a. elektrotechniek en biomedische technologie) heb je nog de meeste kans om een passende baan te vinden. Gemiddeld driekwart van de afgestudeerden horen bij die gelukkigen. Bij andere opleidingen, zoals communicatie, geesteswetenschappen en sociale wetenschappen, is dat nog niet de helft.
Startsalaris van net-afgestudeerden
Het is dus niet zo makkelijk om gelijk na je afstuderen een passende baan te vinden. Het is vaak goed zoeken en jezelf durven te onderscheiden van de rest die met dezelfde papieren de arbeidsmarkt bestormen. Maar als je dan aan tafel zit voor je droombaan, dan is het zaak om jezelf goed te verkopen. En een goede verkoper weet wat hij waard is. Doe dan ook voor je sollicitatiegesprek marktonderzoek naar wat het gemiddelde startsalaris is voor de betreffende functie voor iemand van jouw leeftijd, met de juiste diploma’s en het aantal jaar werkervaring. Hieronder heb ik voor een aantal sectoren het gemiddelde startsalaris (bruto per maand) voor je op een rij gezet.
De baan van de toekomst?
Het is moeilijk inschatten waar nu de beste baankansen komen te liggen de komende jaren. Informatica wordt wel steeds belangrijker vandaag de dag, maar leraren blijven toch ook echt nodig. Wat je ook kiest, kies met je hart. Ontdek waar je passie ligt en dan word je vanzelf uiteindelijk succesvol in het vakgebied waar jij gelukkig van wordt. Lees ook meer over een carrière switch, zodat je herkent wanneer het tijd is om voor een andere branche of functie te kiezen.