Blog

Wat zijn de meest voorkomende redenen van ontslag?

Ontslagen worden is nooit leuk. Daar zal iedereen het mee eens zijn. Maar is de economische crisis altijd de boosdoener? Om ervan te leren, is het goed om af en toe kritisch naar jezelf te kijken. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je leert van een ontslag om hier vervolgens sterker en zelfverzekerder uit te komen.

In dit artikel gaan we in op de meest voorkomende redenen van ontslag.

Ontslagredenen op een rijtje

We onderscheiden verschillende redenen van ontslag, waarbij het in de meeste gevallen gaat om ontwikkelingen binnen de organisatie waar je zelf als werknemer weinig invloed op hebt. Toch komen we ook vaak genoeg andere ontslagredenen tegen waar je wel invloed op hebt. Hieronder de belangrijkste ontslagredenen op een rij:

  • Reorganisatie
  • Slechte prestaties op werk
  • Slechte beroepshouding

Ontslag door reorganisatie

Toch heb je lang niet altijd invloed op je eigen ontslag. Hoe goed je ook hebt gewerkt voor je werkgever, wanneer er een noodzakelijke reorganisatie plaatsvindt bij je werkgever en deze besluit om jouw baan op te heffen, dan kun je hier niets aan doen. In dit soort gevallen heb je vaak wel recht op een ontslagvergoeding. Een reorganisatie binnen een bedrijf is meestal het gevolg van (slechte) economische ontwikkelingen, hevige concurrentie, strategische beslissingen (inslaan van een nieuwe weg), of technologische innovatie.

Bij beslissingen van hogerhand, waarbij jouw eigen manager meer een uitvoerende rol heeft, heb je als werknemer nauwelijks invloed op je eigen ontslag. In dit soort gevallen komt het ontslag ook vaak als een verrassing en kun je hier verder weinig aan doen.spullen pakken op kantoor

Wanneer je het ontslag wel voelt aankomen en je manager een meer strategische rol vervult binnen de organisatie, is het mogelijk om een ontslag te voorkomen. Als jouw functie dreigt te vervallen maar je wel graag bij de organisatie wilt blijven werken, kun je ervoor kiezen om jezelf om te scholen voor een andere functie. Dit kan worden vergoed door de organisatie, maar je kunt er ook voor kiezen om te investeren in jezelf. Uiteraard is het verstandig om jouw manager hiervan op de hoogte te stellen dat je hiervoor openstaat en duidelijke afspraken hierover te maken.

Slecht presteren op werk

Een tweede reden van ontslag is slechte prestaties op werk. Dit kan tal van oorzaken hebben: het werk ligt je niet, gebrek aan teambinding, of je behaalt de vooraf opgestelde doelstellingen niet.

Belangrijk tijdens het werk is dat je goed functioneert en daardoor een bijdrage levert aan het bedrijfsresultaat. Iedereen heeft zijn eigen plek in de organisatie, met de bijbehorende verantwoordelijkheden. Door daaraan te voldoen, kan je een lang leven binnen de organisatie beschoren zijn. Voldoet iemand niet, dan kan het beter zijn de samenwerking te beëindigen. Dan is ontslag een veelvoorkomende oplossing.

Gebrek aan teambinding

Wat vaak meespeelt bij slechte prestaties op het werk, is een slechte verhouding met andere medewerkers. Vaak ontbreekt de ‘klik’ met collega’s waardoor er van teambinding geen sprake is. Voor een organisatie kan dit funest zijn. De diverse schakels van de ketting moeten in elkaar passen. Een gebrek aan samenwerking binnen het team kan de prestaties negatief beïnvloeden.

Slechte beroepshouding

Een slechte beroepshouding is funest voor de persoonlijke prestaties van de medewerker. Het heeft echter ook invloed op de prestaties van het totale team en uiteindelijk van de hele organisatie. Deze reden van ontslag komt minder vaak voor, maar het is wel een vorm van ontslag waar je veel invloed op hebt.

Aspecten waaruit de slechte beroepshouding blijkt, zijn onder meer:

  • ongeoorloofde afwezigheid
  • te laat komen
  • slapen onder werktijd
  • werkweigering
  • privégebruik internet en telefoon
  • persoonlijke problemen meenemen op het werk
  • kantoorintriges
  • roddel, klagen over werk (ook op internet).

Afwezigheid op kantoor

Tijdens werktijd wordt je als werknemer betaald om je werk zo goed mogelijk uit te voeren. Met frequent te laat komen, slapen onder werktijd en andere vormen van ongeoorloofde afwezigheid maak je geen vrienden. Noch bij collega’s, noch bij leidinggevenden. Als je veel thuis werkt, zorg er dan voor dat je altijd laat zien dat je goed bereikbaar bent.

Een bijzondere vorm van afwezigheid is het weigeren om bepaalde taken uit te voeren. Werkweigering is een gegronde reden voor ontslag op staande voet.

Privé en zakelijk scheiden

Het scheiden van privé en zakelijk is niet altijd even eenvoudig. Toch blijft onder werktijd het werk voorgaan. Je privé problemen horen niet thuis op de werkvloer. Wie deze problemen – maar ook persoonlijk internetgebruik en persoonlijke telefoontjes – meeneemt, geeft de werkgever daarmee een mogelijkheid jou te ontslaan (terecht of onterecht). Vermijd dit dus en houd privé en zakelijk gescheiden.

Ontslagen en op zoek naar een nieuwe baan?

Heb jij in het verleden met ontslag te maken gehad, dan biedt Alightcareers jou een outplacement traject op maat om je zo snel mogelijk weer aan een baan te helpen. De lessen uit het (persoonlijke) verleden vormen de bron van het leer- en begeleidingstraject. Lees meer informatie over ons Outplacement traject.

Ook kan het zijn dat je toe bent aan iets anders, dan is het de perfecte tijd voor een carrière switch!

Heb je aanvullende vragen? Plaats je reactie hieronder of neem direct contact op!

Yes, call me for a free intake!