Je werkt al jarenlang voor dezelfde baas. Elke dag ga je vol enthousiasme en goede moed aan de slag om de beste resultaten te behalen. Alleen één ding gaat je na al die tijd toch wat dwars zitten: je salaris. Je vindt dat je ondertussen wel wat meer zou mogen verdienen. Het is en blijft een lastig onderwerp om aan te kaarten bij je leidinggevende. Aan de andere kant, als je zelf niks doet, dan gebeurt er ook niks. Tijd dus om de stoute schoenen aan te trekken en om die welverdiende salarisverhoging te vragen. Ik heb een aantal tips voor je verzameld om goed beslagen ten ijs te komen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Wil je niet onzeker overkomen tijdens het gesprek, is een goede voorbereiding noodzakelijk. Als je namelijk weet wat je moet zeggen, jezelf voorbereidt op tegenwerpingen (want die gaan er zeker komen) en goed weet wat je wilt, dan komt dat gesprek ook wel goed.
Wat ben je waard?
Tuurlijk vind je van jezelf dat je de hoofdprijs waard bent. En dat is maar goed ook, want als jij niet in jezelf gelooft, doet een ander dat ook niet. Maar voordat je duizenden euro’s per maand gaat vragen en ook nog een auto, laptop en smartphone van de zaak, is het verstandig om marktonderzoek te doen. Wat verdient iemand met dezelfde werkervaring in een vergelijkbare functie? Je kan dit eens bij je directe collega’s checken, al kan ik me ook voorstellen dat je dat niet prettig vindt. Daarom staan er op internet verschillende loonwijzers waar je dit kan nakijken.
Ook kan je je eigen netwerk raadplegen. Vraag eens aan hen om een salarisindicatie zonder dat je gelijk té persoonlijk wordt. Want veel mensen spreken niet graag over hun salaris en zien dat toch als privé.
Wat wil je minimaal gaan verdienen?
Als je weet wat het gemiddelde salaris in de markt is, kan je voor jezelf gaan bedenken wat het minimale maandsalaris is wat je wilt gaan verdienen. Het is verstandig om daarbij zo dicht mogelijk bij de marktwaarde te blijven, maar kijk ook naar je persoonlijke kwaliteiten. Heb je al jaren een goede beoordeling, krijg je steeds meer verantwoordelijkheden en haal je de ene na de andere klant binnen voor je werkgever? Dan mag je gerust wat meer vragen.
Wat zijn belangrijke secundaire voorwaarden voor jou?
Een hoger maandsalaris is heel fijn, maar je kan over meer zaken onderhandelen. Bijvoorbeeld over je secundaire arbeidsvoorwaarden. Wil je graag een opleiding volgen op kosten van de zaak? Of een leaseauto, mobiele telefoon of laptop? Of wil je misschien extra vrije dagen of een dertiende maand? Bedenk wat je belangrijk vindt en vooral waarom. Je kan wel zeggen dat je iets graag wilt, maar je zult toch echt met steekhoudende argumenten moeten komen om je doel te kunnen bereiken. Benoem dan ook zeker de toegevoegde waarde voor je functie, het bedrijf en natuurlijk ook voor jou persoonlijk. Bijvoorbeeld: de opleiding volg je om jezelf verder te ontwikkelen, zodat je het bedrijf kan helpen aan nog meer omzet. De vrije dagen heb je nodig om een betere balans tussen werk en privé te creëren, zodat je je op het werk volledig kunt focussen op de werkzaamheden.
Wie zijn je gesprekspartners?
Bedenk wie je gesprekspartners zijn. Heb je een gesprek met alleen je leidinggevende of ook met iemand van P&O of HR? En wat voor types zijn het? Heel zakelijk of juist persoonlijk? Moet je je boodschap voorzichtig inpakken of kun je direct ‘to the point’ vertellen wat je op je hart hebt liggen? Verdiep je dus in het karakter van je gesprekspartner en pas daar je toon op aan tijdens het gesprek.
Wat zijn eventuele tegenargumenten?
Er is op dit moment geen financiële ruimte. Je baas wilt geen onderscheid maken tussen jou en je collega. Of, ook een leuke, een tussentijdse salarisverhoging kan niet volgens de cao. Slechts enkele tegenargumenten die je kan tegenkomen tijdens het gesprek. Bedenk vooraf wat dan jouw weerwoord is. Bijvoorbeeld om de salarisverhoging niet per direct in te laten gaan, maar over een half jaar. Of om dan voor betere secundaire voorwaarden te gaan. Zo voorkom je dat je met je mond vol tanden komt te staan.
Het gesprek over salarisverhoging
Oké, je weet wat je wilt, je bent goed voorbereid. Wat is dan het juiste moment om het gesprek aan te gaan met je baas? Daar kan ik je eigenlijk moeilijk een duidelijk antwoord op geven. Je hebt ‘natuurlijke’ momenten, zoals tijdens je functioneringsgesprek, wisseling van functie of het verlengen van je contract. Is dit allemaal niet aan de orde en je wilt toch salarisverhoging, dan is het goed om te kijken wanneer je baas in een goed humeur is. Als je bijvoorbeeld op maandag hoort dat de cijfers achteruit gaan, dan kun je misschien beter even nog een weekje wachten. Maar je voelt zelf goed genoeg aan wanneer hét moment daar is.
Ben je zover? Dan geef ik je hier nog een paar korte tips voor tijdens het gesprek.
- Blijf altijd vriendelijk, wat er ook gezegd wordt.
- Wees zelfverzekerd, laat je niet uit het veld slaan bij de eerste de beste ‘nee’. Dat is namelijk nou net het hele spelletje van onderhandelen.
- Luister goed naar de argumenten van je gesprekspartner. Stel vragen en vraag door wanneer er iets onduidelijk is.
- Laat je niet verleiden tot een snelle reactie, maar neem de tijd. Het is niet erg om stiltes te laten vallen tijdens het gesprek om na te denken.
- En als laatste: ga niet dreigen met ontslag. Daar is echt geen enkele werkgever van gediend! Ook als je al een alternatief achter de hand hebt, is het niet sjiek om ze tegen elkaar uit te spelen.
Nog meer tips nodig?
Het feit dat je behoefte hebt aan een salarisverhoging kan ook een signaal zijn dat je het werk niet meer leuk genoeg vindt en alleen het geld nog belangrijk is. In dit geval kan het zo zijn dat je toe bent aan een carrière switch.
Volgens mij kan je met deze praktische tips al goed uit de voeten. Wil je hier meer over weten? Ik kan je daarbij helpen! Bijvoorbeeld met het beroepskeuzeadvies waarbij ook salarisonderhandelingen worden behandeld. Laat een bericht achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!