Blog

Ontdek je talent in 8 vragen

Jij hebt het ook. Maar misschien ben je er niet helemaal bewust van. De kans is groot dat je er zelfs niks mee doet onder het mom van ‘wie zit daar nou op te wachten’. Waar we het over hebben? Talent.

Wat is talent?

Je hebt ergens talent voor wanneer je iets makkelijk afgaat, terwijl iemand anders daar heel hard voor moet werken. Je zou kunnen zeggen, dat het je van nature ingegeven wordt. Met andere woorden, het kost je niet veel moeite. Daarom is Roger Federer al jaren een toptennisser, is Robbie Williams een ras entertainer en schrijft Paulo Coelho boeken die stuk voor stuk bestsellers zijn. Al op jonge leeftijd hebben ze zichzelf waarschijnlijk de vraag gesteld ‘Waar liggen mijn talenten?’. Vervolgens hebben zij een hobby die in deze voorbeelden is uitgegroeid tot een succesvolle carrière.

Waar ligt jouw talent?

Soms is het overduidelijk, soms is het even zoeken. Maar geloof me, het is er wel. Iedereen heeft unieke eigenschappen waarmee je kunt uitblinken. Als iets je goed af gaat, is het ook een vanzelfsprekendheid. En ontdek je talent maar eens is, als het voor jezelf heel gewoon is. Weten wat je goed kan is belangrijk. Als je weet waar je talent ligt, maak je betere keuzes en kan je jezelf beter presenteren in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Begin je met het ontdekken van je talenten, dan is het goed om daar ook de hulp van bijvoorbeeld je familie, beste vriend of naaste collega bij in te schakelen. Over het algemeen kunnen zij namelijk wel zo jouw sterke punten benoemen die je zelf even niet ziet.

Stappenplan naar het vinden van jouw talent

Er zijn verschillende manieren om te weten te komen waar je talent ligt, maar je komt er niet onderuit om jezelf een aantal kritische vragen te stellen. En je zult toch echt zelf in actie moeten komen.

Probeer daarom eerst zelf eens antwoord te geven op de volgende vragen:

  1. Welke werkzaamheden gaan je gemakkelijk af?
  2. Van welke taken snap je niet dat andere mensen er moeite mee hebben?
  3. Waarvoor komen mensen steeds naar jou toe om hulp of vragen?
  4. Voor welke vakken op school scoorde je altijd hoge cijfers?
  5. Waar krijg je complimenten voor?
  6. Wat zijn momenten dat je boven verwachting hebt gepresteerd?
  7. Welke rol vervul je meestal in een groep of project?
  8. Waarin ontwikkel je je het snelst?

Vraag je je nu nog steeds af ‘waar liggen mijn talenten nu eigenlijk’, dan heb je misschien een blinde vlek voor wat je goed kunt. Het kan ook zijn dat je talent niet aanslaat bij je huidige baan, in dat geval kan het tijd zijn voor een carrière switch. En dan is het tijd voor de volgende stap: het benaderen van je directe omgeving.

Zoals gezegd zien je familie en vrienden vaak wel wat je talenten zijn. Vraag er dus gewoon naar! Stel bijvoorbeeld de vragen: “Wat kan ik goed?”
“Wat is mijn grootste talent?”
“Wat is mijn minst gebruikte talent?”
“Voor wat voor klusjes zou je mij inschakelen?”
En “Wat waardeer je het meest in wat ik goed kan?”

Heb je het antwoord op deze vragen? Dan ben je al goed op weg om te ontdekken wat je talent is. Dan is het nog aan jezelf om te bepalen welk talent gelijk een lach op je gezicht tovert. Want talent is één ding, passie is het tweede essentiële element om te bepalen welk werk er echt bij je past. Wat is voor jou het belangrijkste en hoe zorg je ervoor dat je je ‘nieuw verworven’ talent voortaan optimaal benut? En dan komen we toch weer bij de eerste stap: kom in actie!

En? Heb jij je talent al ontdekt? En zo niet, wat ga je er dan aan doen? Mocht je hier hulp bij nodig hebben, misschien is loopbaancoaching dan iets voor jou.

Ja, bel mij voor een gratis intake!